2021-03-15 12:45:23• hírek • Szatmár.ro

Több Szatmár megyei településen is sikerült visszaszorítani a bűnelkövetés arányát

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség a 2020-as esztendőről is elkészítette nemrégiben kimutatását, a terjedelmes adathalmaz egyik szeletéből pedig az is kiderül, a számok szerint melyek a megye legbiztonságosabb települései, és honnan jelentették a legtöbb bűnesetet.

A bűnelkövetési rátát a rendőrség az adott évben elkövetett lopások és rablások alapján számolja ki egy pontosan meghatározott képlet alapján. A településeket e mutatót tekintetében három csoportba lehet osztani: ott, ahol a rendőrségi adatok által megállapított arány 75 százalék alatt van, alacsony bűnözési rátáról beszélünk, azokon a településeken, ahol az érték 75 és 100 százalék között mozog, közepesről, efelett pedig már magasról.


Ami Szatmár megyét illeti, elmondható, hogy kevesebb bűneset történt 2020-ban, mint egy évvel korábban, az átlag bűnözési ráta ugyanis 2,93-ról százalékról 2,69-re esett vissza. A megyei rendőrség által közölt adatok szerint Nagykárolyban 1633,51-ről 965,71 százalékra csökkent a bűnelkövetési arány, mely evidens módon még mindig magasnak számít, viszont a változás így is jelentős. Tasnádon a 2019-ben mért 136,13 százalék helyett 2020-ban már csak 37,14-et jegyeztek, azaz a város besorolása „magasról” „alacsonyra” váltott. A harmadik város, ahol ugyancsak jelentős csökkenést mértek, az Erdőd, ahol a korábbi 170,16 százalékról 111,43-ra sikerült visszaszorítani a szóban forgó mutatót. Szatmárnémetiben, Avasfelsőfaluban és Sárközújlakon felfelé indult el a görbe, s ennek okán mindhárom város a magas bűnözési rátával rendelkező közigazgatási egységek csoportjába tartozik.


A megye községeiben szerencsére hasonlóan nagy arányokkal nem találkozhatunk, sőt, több település is 0 százalékon stagnál évek óta. 2019-ben és 2020-ban is tartotta magát ehhez a dicséretes arányhoz Ákos, Egri, Apa, Felsőberekszó, Krasznabéltek, Komorzán, Kálmánd, Borválaszút, Kolcs, Szamosdob, Kisgérce, Hadad, Lázári, Mikola, Avasújváros, Mezőpetri, Remetemező,  Ráksa, Nagytarna, Turc, Szamosborhíd és Vetés községe is. Viszont vannak olyan községek, ahol nem sikerült megtartani a bűntett nélküli mindennapokra utaló 0 százalékot. A bűnözési ráta ugyanis emelkedett Batarcs, Börvely, Bogdánd, Kányaháza, Magyarcsaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Mezőfény, Majtény, Érszakácsi, Sződemeter, Csanálos és Vámfalu községekben is.


Mezőterem, Krasznaterebes, Nagyszokond, Kökényesd, Szatmárpálfalva, Pusztadaróc, Érkávás és Kaplony községek azonban büszkén mondhatják el magukról, hogy a sokszor az akár 30 százalékot is meghaladó bűnözési rátát sikerült visszaszorítani 0-ra. A részletesebb táblázatot a Szatmár Megyei Rendőrség hivatalos weboldalán lehet megtekinteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: